1 juni
30 juni: Juni 2008: Warm, zonnig en gemiddeld over het land vrij droog

29 juni: Lichtende nachtwolken bij de noorderburen

29 juni: Veel bosbranden in noorden van Californië

28 juni: Ondragelijke hitte in Oman

22 juni: Schade door onweer en hagel in oosten en zuiden

22 juni: Schade na noodweer oosten Nederland, windoverlast in westen.

20 juni: Zeeijs noordpool is mogelijk binnen 5-10 jaar weg

19 juni: Sirocco jaagt temperatuur op in Tunesië

17 juni: Indrukwekkende tornadofoto uit Iowa

16 juni: 169 doden bij overstromingen in China

15 juni: Bij verdwenen zeeijs dooit permafrost 3,5x sneller

14 juni: 20 doden bij overstromingen in de VS

13 juni: Noorwegen roept hulp in bij bosbranden

11juni: Bliksem raakt 6 kinderen bij noodweer in Frankrijk

10 juni: Groot contrast Nederland in eerste decade juni

8 juni: Tropische warmte, pollen en droogte in Noorwegen

5 juni: Nieuwe satelliet brengt zeespiegelstijging exact in kaart

3 juni: op 2 juni 2008: Veel bliksemontladingen

3 juni: Ook in Zweden droogte en zonneschijnrecords

3 juni: Hevige onweersbuien teisterden België

3 juni: Noodweer eist doden in Duitsland

3 juni: Overlast door onweer

2 juni: België: warmste meimaand ooit

1 juni: Mei 2008: Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog


30 juni

Juni 2008: Warm, zonnig en gemiddeld over het land vrij droog

Juni was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 16,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 15,2 °C.
De eerste tien dagen van de maand verliepen warm met soms zware onweersbuien. Daarna volgde een licht wisselvallig en vrij koel tijdvak. De laatste tien dagen van de maand lieten een sterk wisselend weerbeeld zien, waarbij de temperatuur meestal boven het langjarig gemiddelde lag.  In totaal telde juni in De Bilt 21 warme (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger ) en vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen twaalf respectievelijk vier normaal. Op 2 juni werd het in Hoogeveen met 30,4 °C tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Elders werden geen tropische dagen geregistreerd.
Tijdens de nachten rond het midden van de maand koelde het soms behoorlijk af. De landelijk laagste temperatuur, 1,4 °C, werd gemeten op 16 juni op de vliegbasis Twenthe. Aan de grond kwam het van 15 tot en met 17 juni plaatselijk tot vorst.
Met gemiddeld over het land ca. 50 mm neerslag tegen 71 mm normaal was juni vrij droog. Vaak ging het om lokale buien waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteenliepen. Het droogst was de noordwestelijke helft van het land. Op sommige plaatsen viel hier niet meer dan ca. 25 mm neerslag. Op de Veluwe, in Drenthe en in Limburg viel lokaal meer dan 100 mm. In De Bilt werd ca. 40 mm afgetapt tegen 72 mm normaal.
Juni was de derde maand op rij die gemiddeld over het land droog verliep. Bovendien waren april, mei en juni in het noorden veel droger dan in het zuiden. In het noorden liep het neerslagtekort (neerslag minus verdamping, berekend vanaf 1 april) daardoor op tot plaatselijk ca. 220 mm. Dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. In het zuiden was tegelijkertijd lokaal zelfs sprake van een neerslagoverschot.
Op 2 juni 2008 hadden vooral het zuiden en midden van het land te maken met een actieve onweersstoring. Het gecombineerde Belgisch-Nederlandse bliksemmeetnet registreerde die dag ruim 49.000 ontladingen. Op enkele plaatsen viel bovendien ruim 50 mm neerslag.  Vrijwel stil hangende buien lieten op 4 juni in Drenthe plaatselijk ruim 70 mm achter. Op de 22e trokken zware buien vergezeld van onweer, zware windstoten en hagel over het oosten van het land. Een flink aantal bomen waaide om en de hagel, die lokaal een diameter bereikte van ca. 5 cm, veroorzaakte veel overlast en schade.

Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 240 uren tegen 192 normaal. Daarmee was juni zonnig.
Het noorden van het land was het zonnigst. Dat was ook al zo in maart, april en mei. Van de KNMI-stations was De Kooy in juni het zonnigst met ca. 280 zonuren. De zon scheen het minst in het zuiden van het land met in het Zeeuwse Westdorpe de minste uren: ca. 205. In De Bilt werden ca. 233 zonuren geregistreerd tegen 187 normaal.


--------------------------------------------------------------------------------
Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,5 °C, de hoeveelheid neerslag 90 mm en en het aantal zonuren 172.


29 juni

Lichtende nachtwolken bij de noorderburen Afdrukken E-mail
Deze week konden de Denen enkele uren na zonsondergang lichtende nachtwolken aanschouwen. Wolken die zich op zo'n 82 km hoogte bevonden en bestaan uit kleine deeltjes met daarop gesublimeerd wat ijskristallen. De temperatuur is er tussen -90 en -145 graden.

 

Alleen tijdens optimale condities kunnen de lichtende nachtwolken (nocturnal clouds) gezien worden: zo moet de zon meer dan 5 graden onder de horizon staan maar minder dan 13 graden (anders verdwijnen ook deze superhoge wolken in de schaduw van de aarde). Verder moet het natuurlijk flink helder zijn, de gewone wolken in de troposfeer moeten dus meerendeels afwezig zijn.

Hieronder enkele opnames van de lichtende nachtwolken, resp. in Greve en Middelfart genomen.

Greve, lichtende nachtwolken

  Foto Camilla Bacher Kiming, Astronomisk Forening for Køge Bugt.

 

Middelfart

 


29 juni

Veel bosbranden in noorden van Californië Afdrukken E-mail
Het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft te maken met een uitgebreide rooklaag als gevolg van zo'n 1000 bosbranden.

De afgelopen tijd zijn in het kurkdroge gebied veel bosbranden ontstaan door blikseminslag uit buien zonder neerslag. Zo'n 15.000 brandweerlieden zijn ingezet, 1000 brandweerwagens en 80 blusvliegtuigen en helicopters.

Vele buitendeurse sportactiviteiten zijn afgelast vanwege de rook. De bewoners wordt opgeroepen tijdens de nationale feestdag op 4 juli vooral geen vuurwerk af te steken.

Op verzoek van gouverneur Schwarzenegger heeft president Bush de noodtoestand voor het gebied uitgeroepen, zodat federale hulp kan worden ingezet.

 

rook Californië

 

 

Hieronder de verwachte luchtkwaliteit voor het gebied. (Bron: GKos VKWweb)

branden

 


28 juni

Ondragelijke hitte in Oman Afdrukken E-mail
Vrijdag is in het Midden-Oosten de temperatuur behoorlijk hoog opgelopen. In veel gevallen was het bijna 50 graden. In Muscat steeg de hitteindex tot 71 graden. Vanaf 55 graden is er al sprake van een gevaarlijke situatie.

Een rug van hoge druk zorgde vrijdag voor een bovengemiddelde temperatuur in het gebied. In Mitribah (Koeweit) steeg de thermometer voor de tweede achtereenvolgende dag tot 50 graden. In de miljoenenstad Bagdad was het 47 graden en in Riad (Saudi Arabië) 46 graden.

In Daha in Qatar steeg het kwik voor de zesde achtereenvolgende dag tot een waarde van 45 graden. Normaal is het hier zo’n 41 graden. In de nacht koelde het vanwege de aanwezigheid van de zee af tot slechts 34 graden.

71 graden

Langs de Perzische Golf was de hitte vanwege de relatief hoge vochtigheidsgraad ondragelijk. Dat gold voor de zuidkust van Iran, Katar, de verenigde Arabische Emiraten en Oman. In Muscat (Oman) was het 47 graden, bij een vochtigheidsgraad van 42 procent. Deze combinatie leverde een hitte-index op van 71 graden.

Voor de bewoners van Muscat moet het een hel geweest zijn vrijdag. Een hitte-index van 55 wordt al beschouwd als gevaarlijk.

Meer over hitte-index bij het KNMI

22 juni

Schade door onweer en hagel in oosten en zuiden
ARNHEM/HEERLEN - Onweer en hagel hebben zondag in het oosten en zuiden van het land schade aangericht. Als gevolg van blikseminslag brandde een woning in Heerlen geheel uit. De bewoner raakte licht gewond. Volgens de politie moet het huis als verloren worden beschouwd.

De brandweer sloeg in de avonduren in Zuid-Limburg groot alarm wegens het grote aantal meldingen van wateroverlast na een noodweer met hevige bliksem, felle windstoten en hagelbuien. Een aantal wegen in Heerlen stond blank, putdeksels kwamen omhoog. Ook zijn er in meerdere plaatsen bomen omgewaaid.
In de middag hadden onweer en hagel schade berokkend in Arnhem en omgeving en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol aan schademeldingen.
Volgens weerinstituut KNMI ging het een aantal uren flink tekeer op de lijn Eindhoven-Arnhem-Emmen. Het buienfront, met hagel en windstoten tot 90 kilometer per uur, trok over het oosten van het land. In Limburg was het rond drie uur in de middag nog tegen de 30 graden. Daarna koelde het snel af en stak de wind op.
Tijdens het noodweer rond Arnhem kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. De hagelstenen hadden volgens het KNMI een omvang van drie à vier centimeter. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast. Door blikseminslag en windstoten gingen bomen tegen de vlakte.
Volgens de ANWB had een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twente last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen autoruiten stuk. In de gemeente Berkelland, waar bomen op enkele woningen en boerderijen terechtkwamen, deed zich een windhoos voor. Op verschillende rijkswegen stonden kilometerslange files. Volgens de politie hebben zich geen ernstige persoonlijke ongelukken voorgedaan. Ook ernstige verkeersongelukken zijn niet gemeld.
 


22 juni

Schade na noodweer oosten Nederland, windoverlast in westen. Afdrukken E-mail
Onweer en hagel hebben zondagmiddag rond twee uur veel schade aangericht in Arnhem en omgeving en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol met schademeldingen. Dat meldde de politie zondag. 

Tijdens het noodweer kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast.

Blikseminslag en windstoten veroorzaakten omgevallen bomen. Volgens een politiewoordvoerder is er geen sprake van persoonlijke ongelukken.

Volgens de ANWB heeft een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twenthe last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen zelfs autoruiten stuk. Op verschillende rijkswegen staan inmiddels kilometerslange files.

Vooral in en rond Haaksbergen heeft hagel en hevige regen ook tot overlast gezorgd. In het laaggelegen centrum liepen veel straten onder water. Maar ook op de Eibergestraat stroomde water over de weg. De plaatselijke brandweer was enige tijd bezig om grote takken die op het wegdek van de N18 waren gevallen, te verwijderen.

 

Ter hoogte van het Danspaleis, bij de afslag Neede, moest een omgevallen boom in stukken worden gezaagd. In Enschede liepen enkele straten korte tijd onder water, maar hier was geen sprake van overlast.


In de kleine kern Haarlo gingen huis aan huis ruiten en kassen aan scherven. De hevige hagelbui, met hagelstenen zo groot als kippeneieren, vernielde grote delen van maisvelden. Ook veel bomen bezweken.

In Noord- en Zuid-Holland is verspreid stormschade ontstaan door de sterk turbulente wind die achter het buienfront in het oosten ontstond. Omgewaaide bomen werden gerapporteerd uit: Alkmaar, Heerhugowaard, Haarlem, Cruquis, Stompetoren, Anna-Paulowna,  Blokker, Hoorn, Nibbixwoud, eigenlijk te veel plaatsen om op te noemen.

 


20 juni
Zeeijs noordpool is mogelijk binnen 5-10 jaar weg Afdrukken E-mail
Data van het  US National Snow and Ice Data Center (NSIDC)  liet na afgelopen winter zien, dat in het begin van het jaar het ijsoppervlak bij de noordpool iets groter was dan vorig jaar. Nu is het ijsoppervlak echter al gelijk aan dat van juni vorig jaar, wat inhoudt dat er nu dus een snellere smelt van het zeeijs is dan vorig jaar.  

 De wetenschappers die zich met het project bezig houden zeggen dat veel van het ijs zo dun is dat het makkelijk wegsmelt en dat daarom over 5 tot 10 jaar mogelijk al het zeeijs weg zal zijn. 

Een paar jaar geleden voorspelden wetenschappers dat de noordpool rond 2080 ijsvrij zou kunnen zijn, daarna kwamen modeluitkomsten met steeds vroegere data: tussen 2030 en 2050 zou het gebeurd kunnen zijn. Vervolgens kwam zomer 2007 waarin het zeeijs zijn kleinste omvang ooit kreeg: 4.2 miljoen vierkante kilometer t.o.v. 7.8 miljoen in 1980. Aan het eind van vorig jaar kwam 1 onderzoeksgroep met de prognose dat in 2013 zelfs al een ijsvrije zomer aan de noordpool kon worden.

 

Hieronder is de afname in een grafiek zichtbaar gemaakt.

 

afname zeeijs noordpool


19 juni

Sirocco jaagt temperatuur op in Tunesië Afdrukken E-mail
In Tunesië is het dinsdag behoorlijk heet geworden door de Sirocco. Plaatselijk werd het boven de 45 graden.

De Sirocco is een warme woestijnwind die hete droge lucht naar de Middellandse Zee voert. Doorgaans is de temperatuur tien graden warmer dan normaal. In het brongebied van de wind, in In Salah (Algerije) was het zelfs 48,5 graden.

In Tunesië werd het tussen de 40 en 45 graden met in El Borma 45,8 graden. De wind wist ook deels Italië te bereiken, waarbij in Catania/Fontanarossa op Sicilië een maximum temperatuur van 38,4 graden werd genoteerd.

Ondanks dat het in Italië iets minder heet was dan in Afrika, is de Sirocco daar wel heftiger. Zolang de wind droog is zoals in Afrika hebben de mensen hooguit slaapproblemen door de nachtelijke hitte. Maar zodra de wind het water van de Middellandse Zee is overgestoken, is deze klam en vochtig geworden. Dit veroorzaakt bij mensen sloomheid of migraine.

17 juni

Indrukwekkende tornadofoto uit Iowa Afdrukken E-mail
Op internet circuleert een foto van een tornado, die dinsdagavond is genomen door Lori Mehmen in Orchard (Iowa). Woensdagochtend plaatste de Mitchell County Press de foto en later verscheen de foto elders. 

Op verschillende fora wordt gesuggereerd dat deze foto niet echt is. Maar googlen op de naam van de fotograaf levert veel hits op in kranten. Indrukwekkend.

 


16 juni
169 doden bij overstromingen in China Afdrukken E-mail

Het dodental na de overstromingen in het zuiden van China is vandaag gestegen tot 169.

Ondertussen waarschuwt de regering voor nog meer hevige regenval, die wellicht de hele week zal aanhouden.

Naar schatting 38 miljoen mensen in 20 verschillende provincies zijn slachtoffer geworden van de overstromingen. Volgens het persagentschap Xinhua zou de regen nog zeker tien dagen aanhouden en zal het water bijgevolg ook blijven stijgen.

 De 5.500 kilometer lange Gele Rivier zal naar alle waarschijnlijkheid overstromen, wat de reddingswerken nog meer zal bemoeilijken.

BBC

BBC

BBC

 


15 juni
Bij verdwenen zeeijs dooit permafrost 3,5x sneller Afdrukken E-mail
Als het zeeijs in arctica dit jaar met toenemende snelheid smelt, dan warmt het zodanig op dat ook de permafrost op het land begint te dooien. De infrastructuur op land en de ecosystemen van beide gebieden hebben te lijden onder verdwijnende permafrost: als die ontdooit heeft dat versnelde toename van de broeikasgassen methaan en (uiteindelijk) koolstofdioxide tot gevolg.

 

In zomer 2007 verdween het zeeijs tot minder dan 70% van de hoeveelheid zeeijs dat normaal (gemiddeld gezien) na de zomer nog over is: dit was dan ook een recordafname . Tegelijkertijd was de temperatuur boven land ongewoon hoog in de periode van augustus tot oktober 2007: 2 graden boven wat normaal was in de periode 1978 tot 2006. Deze observatie zette een onderzoek in gang van de het in de VS gevestigde National Center for Atmospheric Research (NCAR), een onderzoek dat juist gepubliceerd is in Geophysical Research Letters. Dit onderzoek wijst uit dat, als het zeeijs in arctica snel smelt, het landgebied in de omgeving tot 3.5 maal sneller opwarmt dan voorzien is in de klimaatmodellen voor  de huidige eeuw.

"Als de permafrost dooit, zakt de bodem ineen tot een natte slappe massa, er zal geen vaste grond meer onder de voeten zijn en dat betekent dat gebouwen en infrastructuur ineen kunnen storten, wegen verzakken en bomen zullen kapseizen" aldus Martin Stendel van het Deense Klimaatcentrum van DMI.
In de permafrost liggen grote hoeveelheden koolstof besloten die als methaan (CH4) en koolstofdioxide (CO2) vrijkomt; CH4 is een 21 maal zo sterk broeikasgas als CO2.

De grote hoeveelheid broeikasgas die bij dooi van permafrost vrijkomt kan leiden tot een gevaarlijke zelfversterkende situatie die de toename van broeikasgassen steeds meer versnelt: meer opwarming, meer ontdooiende permafrost, meer vrijgave van broeikasgas, meer opwarming enz.

zeeijs in arctica

 


14 juni
20 doden bij overstromingen in de VS Afdrukken E-mail
De Amerikaanse staat Iowa blijft geteisterd door uitzonderlijke overstromingen.

Het noodweer in het centrum van de Verenigde Staten heeft de voorbije weken al aan tenminste twintig mensen het leven gekost.
In Cedar Rapids zijn grote delen van de stad geëvacueerd en het water bedreigt nu ook de hoofdstad Des Moines.


De rivier Cedar trad uit haar oevers en het water stroomde de stad in. Meer dan vierhonderd straten zijn overstroomd en duizenden mensen moesten hun woning verlaten.
Volgens woordvoerder Brett Voorhees van de lokale autoriteiten gaat het om een overstroming "zoals men er maar één in vijfhonderd jaar meemaakt".

 

CBSnews

CBSnews


13 juni

Noorwegen roept hulp in bij bosbranden
De Noorse regering heeft de Europese Unie (EU) en de buurlanden Zweden en Denemarken om hulp gevraagd bij de bestrijding van zware bosbranden in het zuiden van het land. Enkele Europese landen hebben aangeboden om blusvliegtuigen te sturen.

Het gaat om de ergste bosbranden in Noorwegen sinds de Tweede Wereldoorlog. Door sterke winden en extreme droogte is het gebied met bosbranden groter geworden. Een gebied van bijna 4000 hectare groot is al in as gelegd.
 


11 juni

Bliksem raakt 6 kinderen bij noodweer in Frankrijk
Zes Franse kinderen werden dinsdagavond bij een hevig onweer door de bliksem getroffen. Een twaalfjarige jongetje kreeg een hartstilstand en werd met spoed naar een ziekenhuis in Marseille gebracht. Zijn toestand zou nu stabiel zijn.



Een groep kinderen was in de buurt van Avignon aan het voetballen toen het onweer losbarste. Zes kinderen werden geraakt door de bliksem toen ze zichzelf in veiligheid probeerden te brengen.


Het zuiden en oosten van Frankrijk werd dinsdagavond en -nacht door noodweer getroffen. Straten overstroomden, kelders liepen vol. Er werden verschillende blikseminslagen gemeld. Veel huizen werden beschadigd door riviertjes en beekjes die buiten hun oevers traden.

 


10 juni

Groot contrast Nederland in eerste decade juni
De eerste junidecade is gekenmerkt door contrasten tussen het noordoosten en zuidwesten van het land.


Weerspiegelredacteur Ad Vermaas laat weten dat van de 5de t/m de 8ste juni de stations in het noordoosten 40 uur meer zon beleefden, dan Vlissingen. De gemiddeld maximumtemperatuur over de hele eerste decade was in het noordoosten zelfs 6 à 7 graden hoger dan in Vlissingen. Zo komt Eelde wat betreft het gemiddeld maximum vermoedelijk uit op 25,1 graden en Vlissingen rond de 18,6 graden.

Vermoedelijk is de gemiddelde temperatuur in de eerste tien dagen in Eelde 18.9 graden en dat houdt in dat alleen 1982 nog wat warmer was. Vorig jaar was het hier ook 18,9 graden gedurende de eerste tien dagen van juni.

Meer hierover en andere bijzonderheden in de rubriek maandoverzicht in Weerspiegel.
(Bron Ad Vermaas)
 


8 juni

Tropische warmte, pollen en droogte in Noorwegen Afdrukken E-mail
Afgelopen donderdag was het in Noorwegen het warmst in Europa, op meer dan 10 meetstations werd een maximumtemperatuur van meer dan 30 graden geregistereerd. Ook in buurland Zweden heerste de warmte, daar kwam het op 7 stations tot boven de 30 graden. In Denemarken werd de warmte nog iets getemperd door het omringende zeewater - dat overigens zeer snel opwarmt - en het werd daar steeds tussen 25 en 30 graden.

In Noorwegen heeft het mooie zomerweer geleid tot overlast van graspollen: in grote hoeveelheden worden de pollen verspreidt liefst 1 tot 2 weken eerder dan gebruikelijk is. Wie geen pollenallergie heeft had het afgelopen donderdag toch nog moeilijk bij werk in kantoor achter de computerschermen. Het is dan goed om in de pauze even verkoeling te zoeken aan het water om met nieuwe frisheid het werk aan te gaan, zoals onderstaande fotocollage suggereert.

warmte en verkoeling

 

Inmiddels is de droogte in de Scandinavische landen zo groot dat er groot bosbrandgevaar is ontstaan in Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden en ook in Denemarken is de droogte enorm, getuige de droogte-index die hieronder is beeld is gebracht.

droogte-index

Ook voor ons land mag er voor de landbouw wel weer water gaan vallen: vooral in het noordoosten in het watergebrek nijpend de laatste tijd en de buien geven niet overal het gewenste water.

Als de nood het hoogst is is de redding vaak nabij zo is het gezegde: ook nu is dat waarschijnlijk weer het geval omdat de komende dagen fronten vanuit het noorden lijken op te gaan dringen en eventueel voor verfrissende neerslag gaan zorgen.

 

 


5 juni

Nieuwe satelliet brengt zeespiegelstijging exact in kaart Afdrukken E-mail
Als alles goed gaat wordt op 15 juni de nieuwe Jason-2 satelliet gelanceerd die de zeespiegelstijging beter dan ooit en voor bijna elke plaats op aarde in kaart brengt.

De stijgende zeespiegel is zeker voor ons land één van de meest zorgelijke ontwikkelingen door de veranderingen van het klimaat. In de 20e eeuw is de zeespiegel wereldwijd ongeveer 17 cm gestegen. Het IPCC, het gezaghebbende klimaatorgaan van de Verenigde Naties, verwacht dat de zeespiegel in de 21e eeuw gemiddeld over de hele aarde met 18 tot 59 cm zal stijgen.

 Het KNMI gaat er op basis van de IPCC–cijfers vanuit dat de zeespiegel in ons land nog sterker stijgt dan het wereldgemiddelde en berekent voor deze eeuw een verhoging van 35 tot 85 cm ten opzichte van het niveau van 1990.
Dat de zeespiegel stijgt en nog verder zal stijgen is boven elke twijfel verheven maar wetenschappers zouden nog exacter willen aangeven hoe groot die stijging in alle delen van de wereld precies wordt.

 De nieuwe Jason satelliet gaat de veranderingen van de zeespiegel nauwkeurig dan ooit volgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste radartechniek, zgn. altimetrie waarmee ongelijkheden in het zeer dynamische oppervlak van de zee met een nauwkeurigheid van millimeters gemeten wordt. Dergelijke oceanografische gegevens, die ook informatie opleveren over de wisselwerking tussen de zee en de atmosfeer en stromingen in de oceaan, zijn niet alleen voor klimaatonderzoek van grote betekenis maar ook voor weers- en seizoensvoorspellingen en het waarnemen van  verschijnselen zoals El Nino. Ook onderzoekers en meteorologen van het KNMI in De Bilt gaan volop gebruik maken van de gegevens die deze satelliet oplevert.


3 juni

op 2 juni 2008: Veel bliksemontladingen
Ruim 49000 ontladingen in een etmaal

 

Op 2 juni 2008 bereikte in de namiddag een actieve onweersstoring het zuiden van het land. In de avond en nacht trok deze storing traag noordwaarts. Met name in het zuiden en midden van het land was er sprake van zeer veel bliksemontladingen. Het gecombineerde Belgisch-Nederlandse bliksemmeetnet registreerde tussen 00.00 uur en 24.00 uur UT op 2 juni ruim 49.000 ontladingen. Dat is een bijzonder groot aantal maar uit onderstaande figuur blijkt dat dit geen record is. Zo werden er op 17 juli 2004 ca. 80.000 ontladingen geregistreerd.

Sommige buien gingen vergezeld van hagel en lokaal kwam het tot wateroverlast door wolkbreuken. Zo werd in het Zeeuwse Westdorpe 18 mm afgetapt in 10 minuten tijd. Op enkele plaatsen in het zuiden is meer dan 50 mm neerslag gevallen. Op het KNMI-neerslagstation Arcen werd 61 mm afgetapt.

 


3 juni

Ook in Zweden droogte en zonneschijnrecords Afdrukken E-mail
In Lund en Göteborg werd het  de grootste aantal uren zon in de meimaand geregistreerd sinds het begin van de zonneschijnduurmetingen (vanaf 1983). Gemiddeld scheen de zon liefst 11 uur per dag!

 

Net als in Denemarken heeft vooral Zuid-Zweden momenteel te maken met grote droogte en een maximale hoeveelheid zon, dit alles te danken aan de hardnekkige blokkade boven Scandinavië. Hoe lang de zon de afgelopen maand geschenen heeft in Noordwest-Europa is te zien op onderstaande kaart. De kaart is samengesteld met behulp van diverse data die gekoppeld zijn in het STRÅNG model. Een door de Zweedse meteorologische dienst ontwikkeld model om (verschillende type) zonnestraling in kaart te brengen.

Bron: SMHI

Hieronder de beste schatting van de zonne-instraling over de maand mei in een groot gebied in Noordwest-Europa.

zonnestraling in mei 

 

Meer over het STRÅNG-model, zie onderstaande doorverwijzing. 

http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=6251&l=en

 

 


3 juni

Hevige onweersbuien teisterden België Afdrukken E-mail
Maandagavond is een zware onweerszone over België getrokken. Heel wat straten en kelders zijn ondergelopen en de bliksem is her en der ingeslagen.


De eerste onweders barstten rond 17 uur los boven het zuiden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen.
In Gent sloeg de bliksem in in een seinhuisje. In de omgeving van Geraardsbergen was er hinder door hevige regen. De brandweer kreeg er enkele tientallen oproepen. In de deelgemeente Schendelbeke stonden straten blank en stroomde er modder over de weg.

Ook in de regio van Ieper ( West-Vlaanderen) veroorzaakte de hevige regen heel wat wateroverlast. De Noorderring van Ieper stond een tijdlang blank.

Het onweer ging ook hevig tekeer boven delen van Vlaams-Brabant. De brandweer van Leuven werd vanaf 18 uur overstelpt door oproepen voor ondergelopen kelders en straten


In de streek rond Hoegaarden en Tienen was er sprake van felle hagel. Hier en daar waren er ook modderstromen.

Op enkele plaatsen sloeg de bliksem in. Zo ontstonden er dakbranden in Werchter, Wilsele en het centrum van Leuven.

De onweders trokken vanuit Vlaams-Brabant in de richting van Antwerpen en Limburg. In Lier, in de provincie Antwerpen, stond de spoedafdeling van het Heilig-Hartziekenhuis onder water.

Ook Wallonië kreeg het zwaar te verduren. Op de ring rond Charleroi was het ter hoogte van Mont-sur-Marchienne plaatselijk gevaarlijk rijden door een modderstroom op de weg.


 


 

3 juni

Noodweer eist doden in Duitsland Afdrukken E-mail

Door noodweer in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen.

In Jungingen verdronken een chauffeur en medepassagier in een auto. In het 7 kilometer verderop gelegen Hechingen verdronk een bewoner die niet meer uit zijn volgelopen kelder kon komen. In Hechingen liepen tal van huizen onder water. Auto's zijn meegesleurd door watermassa's.

In Oberschwaben raakte een machinist bij een treinongeval ernstig gewond. Twee passagiers liepen lichte verwondingen op.

http://www.spiegel.de/

http://www.spiegel.de/

 

HLN / spiegel.de

 

 


 

3 juni

Overlast door onweer Afdrukken E-mail
Bij de brandweer in Zuid-Limburg kwamen maandagavond tussen half negen en negen uur tientallen meldingen binnen in verband met het noodweer dat over de provincie trok. De meeste telefoontjes gingen over blikseminslagen, zo laat de brandweer weten. In Tilburg ontstond schade door wind. In Hengelo ontstond brand.

 

Als gevolg van de bliksem viel op sommige plaatsen de stroom uit. In Limbricht zatten ruim zevenhonderd huizen zonder stroom en in Beek brak een schoorsteenbrand uit, nadat de bliksem was ingeslagen. Volgens een woordvoerder van de brandweer onweerde het vooral rond Maastricht en Valkenburg hevig. 

Er zijn ook meldingen van wateroverlast. In Valkenburg zijn na hevige stortbuien putdeksels losgeraakt. Op de A79 bij Bunde sloeg een auto waarschijnlijk door aquaplaning over de kop. De bestuurder raakte gewond. 

De zware buien trokken langzaam naar het noorden en hebben elders in het Nederland voor minder overlast gezorgd. Plaatselijk viel veel regenwater. In Hengelo brak brand uit nadat de bliksem insloeg. In Vaassen werd een tubawolk gezien en gemeld op het hoosformulier op VWKweb.
 

Bron: ANP www.meteo-in.nl en eigen bronnen

onweer Limburg

2 juni

België: warmste meimaand ooit Afdrukken E-mail
Het was al een aantal dagen zeker dat de voorbije maand mei in Ukkel als warmste meimaand ooit zou eindigen en nu kunnen we zelfs bevestigen dat zowel de gemiddelde temperatuur - als ook de gemiddelde minimum- en gemiddelde maximumtemperatuur als records te boek gaan.

Omdat de laatste dagen de voorspelde zomerse dagen uitbleven, is de gemiddelde temperatuur iets lager uitgekomen dan gedacht, maar met 16,4 graden is dat toch nog 0,6 graden hoger dan het record dat reeds dateerde uit 1947 (15,8 graden).  De gemiddelde maximumtemperatuur kwam met 21,3 graden tot een evenaring van het record van 1989 en de gemiddelde minimumtemperatuur kwam met 11,4 graden een halve graad hoger uit dan het vorige record uit 1917 (10,9 graden).  De normale waarden voor mei zijn 12,7 graden voor de gemiddelde temperatuur, 17,2 graden voor gemiddelde maximumtemperatuur en tot slot 8,3 graden voor de gemiddelde minimumtemperatuur.

Bijzonder is dat deze maand recordwarm werd zonder tropische dagen maar er werden wel 7 zomerse dagen op rij genoteerd vanaf de 8ste met 26,8 graden als hoogste temperatuur genoteerd op de 10de en de 14de.  Landelijk werd de hoogste temperatuur genoteerd in Kleine Brogel met 28,4 graden op de 13de en de 14de.  Voorlopig zijn dit ook de hoogste temperaturen die we tot nu toe haalden dit jaar.  Het koudst werd het in Ukkel op de 20ste met 6,2 graden.  Een dag later werd landelijk de laagste temperatruur gemeten in Elsenborn met -0,4 graden vorst.  In totaal werden er maar liefst 20 warme dagen genoteerd van 20 graden of meer en dat is uitzonderlijk veel.

De eerste helft van mei was kurkdroog met geen druppel regen van de 2de tot de 14de, maar uiteindelijk kwam het neerslagtotaal slechts 15 % lager uit dan het langjarig gemiddelde: 53,9 millimeter in 11 dagen (normaal 61,6 mm in 6 dagen).  60 % van het neerslagtotaal viel op de 15de en de 16de mei, respektievelijk 10,8 en 22 mm.  Het aantal onweersdagen kwam tot 12 en dat is het normale aantal voor een meimaand.

Het aantal uren zon lag met 231 uuur 15 % hoger dan normaal (199 uur) en dat is vooral te danken aan de eerste decade die een nieuw record opleverde.  Toen scheen de zon maar liefst 118,6 uur terwijl 56,4 uur normaal is voor deze tijd van het jaar.  Het vorige record dateerde uit 1990 toen de eerste decade 111,9 uur opleverde.

 De gemiddelde luchtdruk was 1014,8 hPa (normaal 1015,5 hPa), de gemiddelde windsnelheid 3 m/s (normaal 3,4 m/s), de overheersende windrichting ONO (normaal ZW) en de relatieve vochtigheid tot slot bedroeg 62 % en dat is zeer uitzonderlijk te noemen aldus het KMI (normaal 75,5 %).

 


1 juni

Mei 2008: Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog
 
Warmste bloeimaand in ruim een eeuw
 
Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van ca. 15,7 °C tegen normaal 12,7 °C was mei de warmste meimaand in ruim een eeuw. Het oude record stond op naam van mei 1992 met een gemiddelde temperatuur van 15,6 °C. Er was wel een groot contrast tussen het noorden en zuiden van het land. Zo was de gemiddelde temperatuur in Hoorn (Terschelling) ca. 13,4 °C en in Eindhoven ca. 16,6 °C. De oorzaak was gelegen in de overheersende noordoostenwind deze maand waardoor in het noorden de lucht vaak over de nog koude Noordzee werd aangevoerd.
Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) komt in De Bilt uit op twintig tegen negen normaal; record hoog. Het oude record stond op naam van mei 1917 met negentien warme dagen. Op 7 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) genoteerd. Er volgden daarna nog zeven zomerse dagen op rij. Door het warme weer aan het einde van de maand liep het totaal aantal zomerse dagen deze maand op tot negen. Normaal zijn dat er drie. Overigens is dit geen record; in 1992 en 2000 telde mei 12 zomerse dagen.
Op zowel 19 als 20 mei koelde het tijdens de nacht op de vliegbasis Twenthe nog af tot 0,0 °C, de landelijk laagste temperatuur van deze maand.

De eerste 10 dagen (decade I) van mei zijn in tenminste 100 jaar niet zo zonnig geweest. In De Bilt werden in dit tijdvak 125 zonuren geregistreerd, veel meer dan het oude record uit 1909: 110 uren. Ook op alle andere KNMI-stations werden nieuwe records genoteerd. De Kooy kwam zelfs uit op 137 zonuren.
Uiteindelijk was ook de hele maand mei zeer zonnig met gemiddeld over het land ca. 275 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 209. De zon scheen het meest in het Waddengebied met lokaal ruim 310 zonuren. Het minst was de zon te zien in het zuidwesten met plaatselijk 'slechts' 250 zonuren . De Bilt komt uit op ca. 260 uren zonneschijn tegen 204 uren normaal.

Tot en met de 29e was het vrij droog met gemiddeld over het land ca. 35 mm. De normale maandsom bedraagt 57 mm. Naar verwachting zal de maandsom door de verwachtte buien van vandaag en morgen nog wat oplopen.
En ook hier was er sprake van een groot contrast tussen het noorden en zuiden van het land. De minste neerslag viel in het noorden, op een aantal plaatsen minder dan 10 mm. In het zuiden viel lokaal meer dan 95 mm. In De Bilt werd tot en met de 29e 24 mm afgetapt tegen 62 mm normaal.
Omdat ook april in het noordwesten van het land droog was, is het neerslagtekort (neerslag minus verdamping, berekend vanaf 1 april) in dit deel van het land inmiddels opgelopen tot ca. 150 mm tegen ca. 60 mm normaal. Vanaf de 29e kwam het lokaal tot zware onweersbuien waarbij in korte tijd veel neerslag viel met plaatselijk wateroverlast tot gevolg.


Mei 2007 was in De Bilt met 138 mm recordnat . De gemiddelde temperatuur was toen 14,1 °C en het aantal zonuren bedroeg 198.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000