overzicht van vorige maanden

 

26 september: Lichtende nachtwolken bevatten natrium en ijzer

24 september: Hevige regenval teisterde Spanje

21 september: Overstroming in India treft 21 miljoen mensen

17 september: Het gat in de ozonlaag is weer groter geworden

15 september: Orkaan Ike trok spoor van vernieling door Texas

13 september: Orkaan Ike zet miljoenen mensen zonder stroom

13 september: Ike bereikt Texas

10 september: Westland Noorwegen warmste sinds 1867

07 september: Zware regenval in Engeland eist 5 levens

06 september: Over de 500 doden in Haïti na doortocht Hanna

04 september: Temperatuur Vostok daalde tot -84 graden

02 september: Augustus 2008: Normale temperatuur, somber en nat

01 september: Orkaan Gustav bereikt Louisiana


26 september

Lichtende nachtwolken bevatten natrium en ijzer Afdrukken E-mail
Lichtende nachtwolken, die 's zomers vanaf de grond goed zichtbaar zijn en zich bevinden op een hoogte van zo'n 85 kilometer, lijken te bestaan uit ijskristallen met een laagje van natrium en ijzer. Dat verklaart waarom die ijle wolken kunnen zorgen voor een zeer duidelijke radarreflectie.

Lichtende nachtwolken kunnen vooral op gematigde breedtes gezien worden in de schemering tijdens de zomermaanden, wanneer de temperatuur op 85 kilometer het laagst is. Ze werden voor het eerst opgemerkt na de uitbarsting van de vulkaan de Krakatau (1883), die enorme hoeveelheden stof en gassen (inclusief waterdamp) tot zeer hoog in de atmosfeer bracht.

Al 25 jaar geleden werd ontdekt dat de nachtwolken heel goed radarstralen reflecteren. Het waarom bleef tot nu toe een puzzel, omdat het om zeer ijle wolken gaat die normaal gesproken nauwelijks reflectie zouden moeten geven.

In een publicatie van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Geophysical Research-Atmospheres legt prof. Bellan van de Caltech universiteit een mogelijke verklaring voor. Micrometeoren die op de Aarde afkomen laten onder meer natrium en ijzer achter in de dampkring, wat zich ophoopt in een laag net boven de laag waar de nachtwolken zich vormen. Vervolgens vormen die elementen een laagje op de ijskorreltjes. Radargolven worden daardoor prima weerkaatst, niet alleen rechtstreeks, maar ook weer via andere korreltjes (een soort deken van spiegelende kristallen).

In laboratoriumproeven is geconstateerd dat natrium zich inderdaad makkelijk kan afzetten op een ijskorreltje bij -123 °C, de temperatuur die 's zomers op 85 km hoogte heerst. Ook is waargenomen dat wanneer er nachtwolken zijn, de hoeveelheid ijzer en natrium zo'n 80% minder is dan anders in de laag waar het zich verzamelt.

Een open vraag blijft nog waarom lichtende nachtwolken de laatste decennia steeds vaker lijken voor te komen. Mogelijk is er verband met de opwarming van de Aarde, maar ook wordt door sommigen een verband met ruimtevaart geopperd.

 

nachtwolken

 


24 september

Hevige regenval teisterde Spanje Afdrukken E-mail
Ongewoon hevige regenval heeft het Oost-Spaanse stadje Sueca gedeeltelijk onder water gezet.

Hele straten, woningen en garages werden overstroomd. Boven de stad ten zuiden van Valencia was volgens persberichten in 24 uur tot 340 liter regenwater per vierkante meter gevallen.

De brandweer moest de inzittenden van een schoolbus in veiligheid brengen, die door het water ingesloten was geraakt. Een 70-jarige man bezweek aan een hartaanval, toen zijn woning werd overstroomd. Vele wegen moesten afgesloten worden. De neerslag was volgens radioberichten de hevigste in deze regio van de afgelopen 30 jaar.


21 september

Overstroming in India treft 21 miljoen mensen Afdrukken E-mail
Bijna 22 miljoen mensen zijn getroffen door overstromingen na de onophoudelijke regenval in 16 Indiase deelstaten.
Dit weekend hebben reddingswerkers in India zo'n 200.000 mensen geëvacueerd naar hoger gelegen gebied, en er worden voortdurend nog meer mensen  in veiligheid gebracht.

In 16 Indiase deelstaten zijn in totaal al zeker 1.200 mensen omgekomen bij incidenten die met de hevige regenval te maken hadden. De meesten verdronken of kwamen om onder instortende gebouwen.
Officieuze berichten uit sommige getroffen deelstaten, waaronder Bihar, Orissa en West-Bengalen, spreken van een nog hoger dodental. Velen zijn gestorven aan ziektes veroorzaakt door de watersnood.

Miljoenen mensen zitten vast in geïmproviseerde kampplaatsen, op rivieroevers of langs verlaten autowegen.

In Orissa laat de regering per helikopter water en voedselpakketten droppen. In Bihar, waar 100.000 hectaren landbouwgrond onder water staan, spreekt men van de zwaarste watersnood in de voorbije 50 jaar.

Ook in buurland Nepal zijn doden en gewonden gevallen door de aanhoudende moessonregens en overstromingen. Volgens de lokale pers zijn afgelopen nacht in het noordoosten van Nepal zeker 24 doden gevallen en worden er meer dan 40 mensen vermist.


17 september

Het gat in de ozonlaag is weer groter geworden Afdrukken E-mail
Het gat in de ozonlaag is dit jaar groter dan in 2007. Op 13 september had het gat in de beschermingslaag van de aarde een omvang van 27 miljoen vierkante kilometer.

Deskundigen verwachtten dat het gat in de ozonlaag in 2075 voltooid verleden tijd zou zijn, maar de jongste tijd duiken daar twijfels over op. Steeds meer wetenschappers benadrukken dat door global warming de stratosfeer koeler wordt, waardoor het gat moeizamer dicht.


De Wereldgezonheidsorganisatie van de VN raamt het aantal doden door huidkanker als direct gevolg van het gat in de ozonlaag op 60.000. In de VS alleen werden er in 2007 meer dan een miljoen gevallen van huidkanker vastgesteld.


15 september

Orkaan Ike trok spoor van vernieling door Texas. Afdrukken E-mail
Ike was zondagochtend afgezwakt tot een tropische depressie. Ike heeft voor zover bekend tot nu toe 40 levens geëist in de VS: 14 in Texas, 8 in Louisiana, 4 in Indiana, 3 in Ohio en Missouri, 2 in Kansas, Illinois en Tennesse, en 1 in Arkansas en Kentucky.

In Houston werd voor een week een avondklok ingesteld. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur is het niet toegestaan zich buitenshuis te begeven, omdat het grootste gedeelte van de stad zonder stroom zit. Ook in Louisiana zaten zo'n 180 duizend gezinnen en bedrijven zonder stroom.


Reddingswerkers zijn in de nacht van zaterdag op zondag in de Amerikaanse staat Texas op pad geweest om mensen te ontzetten die vast zijn komen te zitten door orkaan Ike. Rondom Galveston Bay hebben de reddingswerkers geprobeerd te voorkomen dat bewoners nog een nacht moesten doorbrengen in hun ondergelopen en verwoeste huizen. Meer dan 2000 mensen zijn per helicopter of boot overgebracht naar veiliger oorden.

Volgens sommige schattingen hebben honderdveertigduizend Texanen geen gehoor gegeven aan de oproep om voor de orkaan te vluchten. Sommigen waren inmiddels gered, maar een onbekend aantal mensen zat nog vast in hun huizen.

Vanuit Galveston is een nieuwe evacuatie op gang gekomen van duizenden mensen die daar eerst waren achtergebleven. De stad is in feite onbewoonbaar door de enorme schade, afwezigheid van elektriciteit, winkels die niet open kunnen.

Zeer grote schade is er op het toeristische schiereiland Bolivar, aan de noordoostkant van de ingang van de Galveston Baai. Vloedgolven zijn daar overheen geslagen, en een aantal dorpen zijn vrijwel compleet weggevaagd. Diverse bewoners zijn per helicopter gered en vertelden dat ze 24 uur voordat Ike aan land kwam, verrast werden door de toen al hoge waterstand. De veerdienst naar Galveston was al gestaakt, maar ook de enige uitweg over land stond inmiddels onder water, zodat bewoners die op de laatste dag nog wilden vluchten geen kant meer opkonden. Er is nog niets bekend gemaakt over mogelijke slachtoffers in dit gebied.

In de stad Houston waren de bewoners nadrukkelijk opgeroepen niet de weg op te gaan, om de hulpdiensten niet te hinderen. Desondanks waagden velen het er op, om vervolgens te stranden in laaggelegen delen van snelwegen die overstroomden dankzij nieuwe onweersbuien, of om te ontdekken dat de benzinepompen niet werkten wegens stroomuitval.

 

 

 

 


13 september

Orkaan Ike zet miljoenen mensen zonder stroom Afdrukken E-mail
In de Amerikaanse staat Texas zijn tot nu toe drie doden gevallen bij de doortocht van de orkaan Ike. In Texas en Louisiana zitten miljoenen mensen zonder stroom.

 Ike ging vanochtend aan land nabij de Texaanse haven Galveston. Hij had toen windsnelheden van 177 km/u en trok sindsdien een spoor van vernieling doorheen Texas. In Houston is een vrouw omgekomen toen een boom op haar huis terecht kwamen. Tot nu toe is er geen sprake van andere doden, maar er zouden wel veel gewonden zijn.

In Texas en Louisiana zitten intussen wel miljoenen mensen zonder stroom. Meer dan een miljoen mensen zijn weggevlucht uit het kustgebied voor de komst van de orkaan. De orkaan is nu bijna zo groot als de staat Texas. President George W. Bush -die zelf uit Texas komt- heeft de staat uitgeroepen tot rampgebied. Ike is intussen wel afgezwakt tot een tropische storm, maar heeft toch nog windsnelheden van meer dan 90 km/u.


Wrevel over achterblijvers:
De overheid van Texas had op voorhand de mensen uit de kuststreek gewaarschuwd om landinwaarts te trekken. De meesten hebben dat ook gedaan, maar sommigen besloten te blijven. Op het laatste nippertje zijn nog 300 mensen vertrokken die konden door de hulpverleners nog net gered worden voor een vloedgolf over de kust sloeg. De hulpdiensten zijn dan ook boos dat veel mensen de raadgevingen van de overheid negeren en dat zij uiteindelijk hun leven moeten riskeren om die mensen te helpen

 


13 september

Ike bereikt Texas Afdrukken E-mail
Het oog van de categorie 2 orkaan Ike heeft rond 8 uur zaterdagochtend Galveston bereikt. Op dat moment was er in Texas één dode gevallen.

Verslaggevers maken melding van veel schade en overstromingen. Vooral bomen moesten het ontgelden. De zee bij Galveston stond op dat tijdstip 4 meter hoger dan normaal. Galveston ligt vermoedelijk tot 11 uur vanochtend in het oog. Daarna krijgt het opnieuw te maken met hevige wind en regen.

In de binnenstad van Houston brak brand uit in een 40 jaar oud restaurant. Door de harde wind kon de brandweer met geen mogelijkheid het vuur bedwingen. Televisiebeelden toonden  tientallen meters hoge vlammen, die wild om zich heen sloegen.

Meteorologen verwachten dat de orkaan vanaf nu in kracht afneemt. De eyewall (een actieve regenzone bij het oog) zal snel instorten en de orkaan zal langzamer gaan draaien. De regenintensiteit neemt dan toe en vooral Houston krijgt daar mee te maken.

Grote gebieden langs de oceaan en rond de Baai van Galveston staan onder water. Ook verder landinwaarts komen overstromingen voor, omdat de rivieren het overvloedige regenwater niet meer kunnen afvoeren naar de oceaan en baai vanwege de wateropzet aldaar.

Een paar miljoen mensen in de wijde omgeving van Houston zitten zonder stroom. Alleen het centrum van de stad, met ondergrondse leidingen, heeft weinig problemen.

TV-verslaggeving is te volgen via flhurricane.com (NB geluid afzetten van de zenders die u niet wilt horen).

Houston Radar

 


10 september

Westland Noorwegen warmste sinds 1867 Afdrukken E-mail
Hoewel het in het allernoordelijkste deel van Noorwegen sinds februari kouder is dan normaal, is het in het midden en zuiden juist warmer dan normaal. In Westland bij Utsira fyr (vlak aan zee) is tot nu toe een gemiddelde temperatuur vastgesteld van 9.3 graden (jan. - aug.). Dat is het warmst sinds in 1867 de registratie begon aldaar. Op de 2e plek voor dezelfde periode staat 2002 met 9.2 graden en 3e is het jaar 1990 gerangschikt met 9.1 graden. Vooral januari en februari waren over het hele land gezien warm. Zoals in het bericht hiervoor aangegeven is was in de zomer de streek bij Utsira Fyr ook uitzonderlijk warm.
 

hieronder het klimatologische rapport van het meteorologische instituut van Noorwegen.

Noorse zomer: warm in zuiden, koud in noorden

Afdrukken E-mail
Een langgerekt land als Noorwegen kan in de verschillende gebieden nogal verschillend weer hebben zo blijkt eens te meer uit het overzicht van de zomer van 2008 in Noorwegen. Het zuiden te warm en tegelijkertijd het noorden te koud, voor de neerslag was er eenzelfde beeld: te droog in het midden en noorden, maar te nat in het (uiterste) zuiden en een klein gebied in het noorden.

Ook een warmterecord bleef niet uit. Opvallend is dat het noorden juist te koud was, tot 1.5 graad liefst, ondanks de grote afname van het noordpoolijs (wat echter in augustus pas versnelde en vooral door een warme wind vanuit de Stille Oceaan).

De zomer eindigde op de 33e plaats gerekend met de serie vanaf 1900, met een halve graad boven het gemiddelde. De maand juni begon te fris in het zuiden en het noorden maar de overige gebieden hadden een normale juni-temperatuur. Juli pakt heel anders uit: overal te warm en in het Westland bij de kust zelfs veel te warm met 4.5 graad afwijking van de normaal, sommige stions hadden een recordwarme juli. Station Utsira Fyr (vuurtoren, pal aan zee dus) had pver de hele zomer gezien een hogere temperatuur dan ooit gemeten was, sinds in 1867 de metingen daar begonnen waren.

In Nordland - het hoge noorden van Noorwegen - werd een droogterecord geboekt: in Andøya viel over de hele zomer slechts 62 mm neerslag, 30% van het gemiddelde.

 

Hieronder het overzicht van de temperatuur gemeten in Noorwegen in zomer 2008 en vervolgens  is de neerslag weergegeven.

Bron NMI Noors Meteorologisch Instituut.

Noorwegen zomertemperatuur

 

 

Neerslag in  zomer 2008 in Noorwegen


7 september

Zware regenval in Engeland eist 5 levens Afdrukken E-mail
Storm en hevige regens hebben in delen van Groot-Brittannië gezorgd voor overstromingen en chaotische toestanden. Sinds vrijdag zijn zeker vijf mensen omgekomen, berichtten Britse media zaterdag. De regen en harde wind (vooral Wales) gaven vrijdag al overlast. De gevolgen voor de rivieren waren vooral zaterdag merkbaar.
 

Honderden mensen raakten dakloos en velen moesten worden gered uit hun huizen of auto's. Zaterdag hadden Noord-Engeland, Noord-Ierland en delen van Schotland het het zwaarst te verduren. De autoriteiten gaven circa honderd waarschuwingen voor hoog water uit, waarvan zeven ernstig en allen in het noordoosten van Engeland.

Bron NU.nl en diverse media

Er zijn nog steeds ernstige waarschuwingen van kracht. lees ook: http://www.metoffice.gov.uk/weather/uk/uk_forecast_warnings.html

http://www.environment-agency.gov.uk/subjects/flood/floodwarning/?lang=_e

http://www.bbc.co.uk/weather/world/news/05092008news.shtml

Foto's van zaterdag 6 september 2008 vanuit diverse gebieden.

floods
floods England
flood3
floods rising water

6 september

Over de 500 doden in Haïti na doortocht Hanna Afdrukken E-mail
Het officiële dodental in Haïti ten gevolge van de tropische storm Hanna is opgelopen tot minstens 500. De storm heeft op grote schaal tot overstromingen geleid.

 De noordelijke stad Gonaïves, waar tachtig doden vielen, is door het water bijna volledig van de buitenwereld afgesloten. De helft van de huizen in de stad is ondergelopen en 250.000 mensen in Gonaïves en omgeving zijn door het water getroffen. In de stad is een groot tekort aan voedsel en drinkwater ontstaan.

Ook elders in het land is de nood hoog. In Les Cayes in het zuidwesten is een ziekenhuis ondergelopen. Zeker vijfduizend mensen zitten in opvangcentra.

En er is nog meer onheil op komst. Haïti, dat nog gedeeltelijk onder water staat, maakt zich ondertussen klaar voor de krachtige orkaan Ike van categorie 3. Rond middernacht onze tijd bevond Ike zich op zo'n 530 kilometer ten noordnoordoosten van Puerto Rico. De orkaan haalt tot windsnelheden van 185 kilometer per uur volgens de laatste nieuwsberichten van het Nationaal Centrum voor Orkanen (NHC) in Miami.


4 september

Temperatuur Vostok daalde tot -84 graden Afdrukken E-mail
Op 27 augustus is op Vostok (Antarctica) de temperatuur gedaald tot -84,1 graden. Daarmee werd het absolute wereldrecord van -89,4 graden op bijna 5 graden na benaderd. Dit staat geboekt op 21 Juli 1983 en werd eveneens in Vostok waargenomen. (Volgens sommige bronnen is het absolute kouderecord -89,2 graden).
De derde decade van augustus zorgde echter ook voor een behoorlijke koude periode. Vrijwel “elke nacht” daalde de temperatuur tot onder de -75 graden. De 26e en 27e was het zelfs kouder dan -80 graden.  “Overdag” was het zo’n -75 graden.

De lage temperatuur trad op, op het moment dat de 24-uursnacht in Vostok werd beëindigd. De zon kwam net boven de horizon. Vostok ligt op dezelfde breedtegraad als Spitsbergen op het Noordelijk Halfrond, maar wel op een hoogte van 3488 meter.

2 september

Augustus 2008: Normale temperatuur, somber en nat
 
Augustus stelde qua zomerse warmte en zonneschijn teleur. Vrijwel de gehele oogstmaand werd het weer bepaald door depressies. Het bijbehorende weerbeeld was zeer wisselend, met op veel dagen neerslag. Het temperatuurverloop kende geen uitschieters, het was nooit echt koel of juist warm.

 

De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,2 °C. Vooral de relatief hoge nachtelijke minima hebben hieraan bijgedragen. De gemiddelde minimumtemperatuur was in De Bilt met 13,2 °C flink hoger dan het langjarig gemiddelde van 12,0 °C. De gemiddelde maximumtemperatuur was met 21,8 °C juist lager dan de normaal van 22,3 °C.
Augustus telde in De Bilt maar twee zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger; 7 en 31 augustus). Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) komt uit op 24 tegen 22 normaal.
Tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) kwamen deze maand niet voor. De landelijk hoogste temperatuur tot nu toe werd gemeten op 6 augustus in het Limburgse Arcen: 29,2 °C. De laagste temperatuur, 5,5 °C, werd op 16 augustus gemeten op de vliegbasis Twenthe.
In augustus werden maar vier mooie dagen geregistreerd (ADS-dagen genaamd met veel zon, warmte en weinig of geen neerslag). Normaal telt deze maand zeven dagen met voor de recreatie mooi weer.

 

Gemiddeld over het land is 100 mm neerslag gevallen, tegen normaal 60 mm. De meeste neerslag viel in de kustgebieden. Van de KNMI-stations was Terschelling het natst met 153 mm. Op diverse KNMI-neerslagstations viel echter nog meer; op Ameland zelfs 267 mm. De minste neerslag viel in Soesterberg en op de vliegbasis Twenthe: 58 mm. In De Bilt is 114 mm gevallen tegen 58 mm normaal.
Opvallend was het grote aantal dagen met regen. Op veel plaatsen viel op 27 van de 31 dagen wel enige regen. Op 3 augustus veroorzaakte een windhoos in Friesland en Groningen schade. Bovendien viel op sommige plaatsen 50 tot 70 mm neerslag. Bijzonder nat was het ook op 7 augustus, met in de kustprovincies op veel plaatsen 30 tot ruim 50 mm.
Behalve nat, was augustus ook een winderige maand. Vooral op 12 en 13 augustus waaide het hard. Aan zee stond af en toe een stormachtige wind (kracht 8). De windstoten liepen op tot ca. 95 km/uur.

 

Augustus was een tamelijk sombere maand waarbij de maandsom gemiddeld over het land uitkwam op 164 uren zonneschijn tegen 198 uren normaal. In De Bilt scheen de zon 163 uren tegen 192 normaal.
De zon was het meest te zien in het noordwestelijk kustgebied met in De Kooy 190 zonuren. In Hoogeveen scheen de zon met ca. 140 uren het minst.
Vooral in de tweede helft van de maand liet de zon vaak verstek gaan. Op een aantal plaatsen was het van 26 tot en met 28 augustus zelfs op drie aaneengesloten dagen zonloos.
Vorig jaar augustus bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,1 °C, de hoeveelheid neerslag 42 mm en en het aantal zonuren 199.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2 september 2008//Rob Sluijter


1 september

Orkaan Gustav bereikt Louisiana Afdrukken E-mail
Orkaan Gustav heeft de zuidkust van de VS-staat Louisiana bereikt, en kwam aan land bij Cocodrie, ongeveer 110 km ten zuidwesten van New Orleans. Inmiddels is het systeem wat verzwakt tot een orkaan van de tweede categorie.

Volg life via: http://mfile.akamai.com/12912/live/reflector:38201.asx

(bijgewerkt 20.30u)

Rond 16.30 uur onze tijd kwam het centrum van de orkaan aan land bij het plaatsje Cocodrie, Louisiana, aan de Terrebonne Bay. Het oog van Gustav heeft nog altijd een kerndruk van ongeveer 955 hPa en veroorzaakt winden met orkaankracht tot op 100 km van het oog, vooral aan de noordoostkant. De orkaan trekt nu, verder afzwakkend en tegelijk in snelheid vertragend, verder naar het noordwesten richting Lafayette.

Diverse regenbanden met stormwinden trokken over het vaste land. Een weerstation bij de kust meldde een wind van 147 km/u met een piek van 189 km/u. Ook zijn enkele tornado's waargenomen. Een weerstation op Grand Isle meldde 371 mm neerslag over de afgelopen 24 uur.

De kuststreken ten zuiden en zuidoosten van de stad New Orleans hebben te maken met iopgestuwd water, dat ver kan doordringen in de Mississippi-delta met de vele baaien en meren. Ten zuidoosten van New Orleans werden op de oceaan tijdelijk golfhoogtes van 8,5 meter waargenomen, en dichter bij de kust 6 meter. Ook het water in de Mississippi-rivier wordt opgestuwd.

Intussen komt uit New Orleans de melding dat het water in het Industrial Canal bezig is over de waterkering te stromen, doch de situatie lijkt niet ernstig. Bij de orkaan Katrina (drie jaar geleden) was dit een der plaatsen waar een doorbraak zorgde voor overstromingen.

Bij meer dan 300.000 woningen en gebouwen in het zuidoosten van de staat Louisiana is geen stroom meer. Op enkele plekken liggen stroomkabels op snelwegen, doordat masten zijn opgewaaid.

Uit voorzorg gold voor New Orleans en omliggende gemeentes een verplichte evacuatie. Als de situatie stabiel blijft, verwacht burgemeester Nagin dat over 24 of 36 uur de inwoners weer kunnen terugkeren. Eerst degenen die met eigen vervoer zijn weggegaan, daarna zorgt de overheid voor de terugkeer van 18.000 mensen die met bussen en treinen zijn geëvacueerd.

nieuwe stormen
Intussen richten sommige ogen zich al weer op volgende stormen. Bij de Bahama's is de storm Hanna uitgegroeid tot een orkaan, en kan mogelijk een bedreiging voor het zuidoosten van de VS worden.
Midden op de oceaan is net tropische depressie 8 ontstaan. Ook deze kan binnen een paar dagen een orkaan worden.
Nog verder oostelijk, voor de westkust van Afrika, ligt een actief buiengebied dat ook mogelijkheden heeft een tropische storm te worden.
De maand september vormt traditioneel het hoogtepunt in het Atlantische orkaanseizoen.

 

Hieronder een deel van de windvelden zoals gemeten is met de scatterometer. Bron KNMI.

scatterometer windveld