overzicht van vorige maanden

 

22 Mei: Tientallen doden bij nieuwe tornado's VS

22 Mei: Geen langduruge eruptie verwacht op IJsland

21 Mei: Vulkaan Grimsvoetn op IJsland uitgebarsten

14 Mei: Spuisluizen geopend om New Orleans te redden

07 Mei: Mississippi treedt ver buiten zijn oevers

05 Mei: Vorstschade door lage nachttemperaturen

03 Mei: April 2011, meer bijzondere weerfeiten

02 Mei: April bracht exteem veel pollen

01 Mei: April: evenaring warmterecord van 2007


22 mei

Tientallen doden bij nieuwe tornado's VS Afdrukken E-mail
Opnieuw heeft een reeks tornado's een spoor van verwoesting getrokken in het Middenwesten van de Verenigde Staten. In de zwaar getroffen plaats Joplin, in de staat Missouri, zijn vannacht ten minste 30 mensen om het leven gekomen.  In de stad van ongeveer 50.000 inwoners raasde de wervelstorm door het centrum, waarbij een ziekenhuis vol werd getroffen. De storm maakte deel uit van een reeks tornado's die dit weekeinde door de VS trokken. In de stad Minneapolis viel ten minste één dode.

Ook zaterdagavond werden tornado's gesignaleerd. In de staat Kansas kwam daarbij iemand om het leven.

Bron Volkskrant


22 mei

Geen langduruge eruptie verwacht op IJsland Afdrukken E-mail
Rikke Pedersen, directeur van het Nordic Volcanological Centre Institute of Science, verwacht niet dat de huidige vulkanische uitbarsting in Zuidoost-IJsland lang zal duren. De uitbarsting van Grimsvotn is veel krachtiger dan de laatste in 2004, die slechts vijf dagen duurde.

Journalist Bogi Agustsson vroeg Pedersen of ze gelooft dat het waarschijnlijk is dat de uitbarsting van de Grimsvotn zal leiden tot het soort chaos voor internationale reizen zoals vorig jaar gezien werd, toen Eyjafjallajokull uitbrak. "Nee, gegeven de huidige weersverwachting, betwijfel ik dat op dit moment ," zei ze. "In de komende dagen ziet de windrichting er goed uit voor Europa en de as gaat naar het Westen en het Noorden, hoewel we niet precies weten wat daarna zal gebeuren."


De hoogte van de aswolk is dalende en de luchtvaartautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen hopen dat het moment dat ze er mee te maken krijgen langer uitblijft. Rapporten die eerder vandaag zijn uitgegeven laten zien dat de intensiteit van de uitbarsting zelf snel aan het afnemen is en wetenschappers die nu over de vulkaan vliegen proberen te bepalen of dat klopt.
Ondertussen blijft in het grootste deel van IJsland het leven onaangetast — ondanks de indruk die wordt gewekt door sommige buitenlandse media dat mensen stofmaskers moeten dragen en binnenshuis moeten blijven in heel IJsland. In werkelijkheid zijn het slechts 1.000 mensen die leven in het momenteel getroffen gebied en zij allen krijgen hulp van buitenaf indien nodig.
 

uitbarsting

uitbarsting

uitbarsting
Foto's: Vedustufa Islands

 

21 mei

Vulkaan Grimsvoetn op IJsland uitgebarsten Afdrukken E-mail
In IJsland is een vulkaan uitgebarsten onder de grootste gletsjer van het eiland. Boven de vulkaan hangt een witte rookpluim van 15 kilometer hoog. Dat meldden geologen vandaag. De uitbarsting zou gepaard gaan met zo'n vijftig kleine aardbevingen, waarvan de heftigste een zwaarte van 3,7 op de schaal van Richter had. De vulkaan Grimsvötn ligt in het zuidoosten van IJsland onder de Vatnajökull-gletsjer en barstte in 2004 voor het laatst uit.

Geologen verwachten niet dat de vulkaan zal zorgen voor een grote aswolk die het Europese vliegverkeer kan hinderen. Dat gebeurde vorig jaar wel toen de vulkaan Eyjafjoell grote hoeveelheden as uitstootte. Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'.

Wel is een vliegverbod ingesteld in een gebied van 120 nautische mijlen om de vulkaan. De IJslandse vluchtleiding zal vliegtuigen zuidelijk langs de no-fly zone leiden, meldden IJslandse media zaterdag.

Bron: De Volkskrant

overzicht


Hieronder de trillingen die waargenomen konden worden. (IJslands meteorologisch instituut)

 tremor activiteit


14 mei

Spuisluizen geopend om New Orleans te redden Afdrukken E-mail
Het Amerikaanse leger is zaterdag begonnen met het openen van de spuisluizen in een rivierdijk van de overvolle Mississippi. Tot 7770 vierkante kilometer land wordt onder water gezet om de steden New Orleans en Baton Rouge te ontzien.

De sluizen worden langzaam opengezet om te voorkomen dat de geëvacueerde huizen worden getroffen door een soort vloedgolf. Het overstromingsgebied moet een soort omleiding naar de Golf van Mexico vormen zodat het water bij de grote steden minder hoog stijgt.

Zodra alle 125 sluizen open staan, kan het water tot zes meter hoog gaan staan in het overloopgebied. Het is voor het eerst sinds 1973 dat wordt gekozen voor deze noodoplossing. De regio heeft te kampen met de ernstigste overstromingen in meer dan zeventig jaar. Het Rode Kruis heeft voorzieningen getroffen om duizenden evacués op te vangen. (ANP)

EPA

Bron: Trouw.


07 mei

Mississippi treedt ver buiten zijn oevers Afdrukken E-mail
Omwonenden van de Amerikaanse rivier Mississippi zijn uit hun huizen gevlucht voor overstromingen. Het peil in de 3766 kilometer lange rivier breekt records die teruggaan tot 1927, meldde een woordvoerder van de National Weather Service vrijdag.

Omwonenden vluchten hun huis uit. Foto: AFP De hoge waterstand komt door de fikse regenbuien die onlangs ontstonden bij de verwoestende tornado's.  Bewoners die nog bezig zijn de schade door de tornado's op te ruimen, leggen nu zandzakken voor hun huizen. De Nationale Garde en vrijwilligers zijn bezig provisorische dijken te bouwen. Op andere locaties zijn er juist dijken opgeblazen om water ruimte te geven op plaatsen waar niet gewoond wordt.

Texas kampt juist met uitzonderlijke droogte.

Bron: Telegraaf

Mississippi
A house is seen with floodwater up to its roof, May 3, 2011, in Mississippi County, Mo. Jeff Roberson/AP Photo

 

05 mei

Vorstschade door lage nachttemperaturen Afdrukken E-mail

Boeren in het noorden, oosten en zuidoosten van het land hebben flinke schade geleden door de nachtvorst in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral vroege percelen aardappelen zijn beschadigd door de vorst. Dat meldt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Veel percelen met zetmeelaardappelen zijn volledig afgevroren.

Ook zou er schade zijn aan suikerbieten. Volgens LTO-voorman Hilbrand Sinnema was er plaatselijk tot 8 graden vorst. ,,Het is een mooi vroeg voorjaar. Veel planten stonden al boven. De voorsprong is nu in één keer weg'', aldus Sinnema in Nieuwe Oogst.

LTO kan niet zeggen hoeveel de schade in totaal bedraagt.

Bron: BNN

Vorstschade
Vorstschade op een perceel aardappelen in Groningen (Jannes Wiersema).


03 mei

April 2011, meer bijzondere weerfeiten Afdrukken E-mail
Het blijkt de laatste jaren een hachelijke zaak om een maand uniek te noemen. Een paar jaar later kan dat al weer achterhaald zijn.
Wie had na april 2007 gedacht dat deze thermisch in 2009 in het (Noord)oosten al (vrijwel) geëvenaard zou worden en dat alweer 2 jaar later april 2011 op veel plaatsen nog wat warmer zou zijn dan april 2007?

Ditmaal lag de warmtepool niet in het Zuidoosten (zoals in 2007 het geval was), maar in het Zuidwesten. In Westdorpe was het maandgemiddelde niet alleen 0,7º hoger dan in 2007, maar die 13,7 was ook nog eens goed voor een landelijk aprilrecord (was 13,6/Arcen en Beek/2007).
 
Verder werden in het zuiden op een aantal stations 15 warme dagen geteld, ook goed voor een landelijk record.
Aan de noordkust vielen de 7 warme dagen van Hoorn/Terschelling en De Kooy op. Lauwersoog bleef achter.
 
In het noorden werd ook het zonneschijnrecord uit 2007 gebroken. Boven de lijn Alkmaar-Emmen was het nog zonniger dan 4 jaar geleden.
Alleen de maandsom globale straling van 4 jaar geleden werd nu niet bereikt. Daarvoor werden er nu in de licht wisselvallige eerste decade teveel dagen vermorst.
 
(Gebrek aan) neerslag
Ondanks de regionaal forse buien van de afgelopen week is april op veel plaatsen toch veel te droog gebleven. Net als in de 3 wintermaanden en in maart was het noorden opnieuw het droogste deel van het land. Viel daar in maart op een aantal plaatsen minder dan 10 mm, in april was dat opnieuw het geval. In het Friese Kollum is sinds 1 maart 11 mm gevallen, te Ezumazijl 12. Alleen in 1996 was het over maart en april samen vergelijkbaar droog met toen 11 mm te Delfzijl en 12 te Eelde en Rotterdam (synop).

Bron:VWK, Ad Vermaas.

April 2011


02 mei

April bracht exteem veel pollen Afdrukken E-mail
April 2011 heeft een recordaantal boompollen in de lucht gebracht. Bij de pollentellingen door het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond is zelfs het aantal van 1600 eikenpollen geteld naast honderden andere pollen per m3 lucht op diezelfde aprildag. Ze hebben nooit eerder zo’n grote variëteit aan boompollen geteld als in de afgelopen periode. Grassen zie je steeds meer bloeien. De opvallende aren van de grote vossenstaart zie je vaak tegelijk met het wit bloeiende fluitenkruid dat onze bermen en dijken siert. Vooral waar voldoende vocht in de bodem is, ontwikkelt dit gras zich snel verder. Andere grassen die al bloeien zijn kropaar, zachte dravik en gewoon reukgras die overal te zien zijn. Ook bloeiende glanshaver is door ons waargenomen. Op drogere plekken zie je de eerste zwenkgrassen en gestreepte witbol bloeien. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoorts.

Dennen en andere naaldbomen beginnen te bloeien en pollen van deze soorten hebben luchtzakken, waardoor ze enorme afstanden kunnen overbruggen.

Er bloeit veel veldzuring en smalle weegbree. Hun pollen zijn matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

De lokale neerslag die hier en daar is gevallen, vooral in de zuidelijke helft van het land, heeft daar wel pollen uit de lucht gewassen, maar is niet voldoende geweest om overal alle pollen neer te slaan. In het noorden is nauwelijks neerslag gevallen, waardoor de situatie daar, gecombineerd met harde wind uit het noordoosten, zeer ongunstig is. De noordoosten wind voert ook nog berkenpollen aan uit Duitsland.

bron: pollennieuws.nl
 

01 mei

April: evenaring warmterecord van 2007 Afdrukken E-mail
De afgelopen maand was uitzonderlijk zacht. De gemiddelde temperatuur over de hele maand april is in De Bilt uitgekomen op 13,1 graden. Daarmee evenaart april 2011 het warmterecord 2007 en bereikt de hoogste waarde sinds het begin van de metingen in 1706. Gemiddeld over 1981-2010 bedraagt de temperatuur in april 9,2 graden. Sittard scoorde een gemiddelde temp van 13,8 graden

De laatste jaren was april vaker bijzonder zacht. Vijf aprilmaanden uit de 21e eeuw (2004, 2005, 2007, 2009 en 2011) staan in de top tien van de warmste in de geschiedenis. Behalve april 2007 en 2011 was ook april 2009 was met 12,2 graden een opvallende uitschieter.

Al meteen in het begin van de maand, op 2 april, had De Bilt de eerste warme dag (20 graden en hoger) te pakken, waarna op 21 april de zomerse grens van 25,0 graden werd overschreden. Westdorpe noteerde op 22 april 27,9 graden als hoogste temperatuur van het land. Eerste Paasdag (24 april) was in De Bilt met 26,0 graden de warmste Pasen ooit.

Uiteindelijk telde de maand hier 13 warme en vier zomerse dagen, terwijl een zomerse dag (temp vanaf 25,0 graden) in april eerder uitzondering dan regel is (Sittard scoorde 16 warme dagen en ook 4 zomerse dagen) . Het Zeeuwse Westdorpe telde zelfs zeven zomerse dagen. Hoe bijzonder ook, deze aantallen zijn minder groot dan in april 2007 toen lokaal tien zomerse dagen werden geteld. Vorst kwam in De Bilt niet voor terwijl dat hier gewoonlijk toch op vier dagen voorkomt. In het oosten kwam de temperatuur nog op drie dagen onder het vriespunt.

De maand was ook zeer droog. Gemiddeld over het land viel ongeveer 10 mm tegen 44 mm normaal ( In Sittard viel 13,8 mm). Op sommige plaatsen viel zelfs minder dan 5 mm. Na de droge maart en in combinatie met het zeer warme en zonnige weer leidde dat tot droogte. Het neerslagtekort, berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping, is gemiddeld over het land opgelopen tot ongeveer 100 mm. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar en het groeiseizoen. Zo’n neerslagtekort wordt gewoonlijk pas eind juli, begin augustus bereikt.

De zon scheen vaak: landelijk gemiddeld registreerde het KNMI circa 258 uur tegen 178 uur normaal. Aan de kust scheen de zon op een aantal plaatsen circa 275 uur. De Bilt kreeg ongeveer 245 uur zon waarmee deze april een plaats heeft veroverd bij de vijf zonnigste sinds tenminste 1901.

Bron:KNMI