overzicht van vorige maanden

 

28 Oktober: Weeralarm voor zware herfststorm

21 Oktober?: Windhoos trof omgeving Elshout (Gelderland)

02 Oktober: September was natte nazomermaand

01 September: Zomer was warm, droog en zonnig


28 oktober

Weeralarm voor zware herfststorm

De eerste herfststorm van 2013 was meteen een zeer zware storm. Het KNMI gaf voor de westelijke helft van het land een Weeralarm uit (code rood) voor zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur.
Stormschade in Groningen Bron Jannes Wiersema
 de rest van het land gold een lagere waarschuwing (code geel) voor zware windstoten van 75 tot 100 km/uur.

In de loop van de ochtend trok de wind langs de kust in Noord-Holland en het noordelijk kustgebied aan tot zware storm, windkracht 10. In het Waddengebied werd lokaal windkracht 11 (zeer zware storm) bereikt. Op het KNMI-weerstation Vlieland is een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 104 km/u (29 m/s). Dat is het hoogste uurgemiddelde van de windsnelheid in ons land sinds 1990. In het Waddengebied zijn volgens voorlopige gegevens windstoten gemeten van 140 tot 150 km/uur. Vlieland registreerde de hoogste windstoot van 152 km/uur.

De storm, die maar kort duurde, bereikte rond het middaguur zijn hoogtepunt waarna de wind in de middag van het zuidwesten uit snel afnam. Oorzaak van de storm was een sterk uitdiepende depressie die vanuit Engeland over het midden van de Noordzee naar Zuid-Scandinavië trok. Het westen van Europa kwam daardoor in het gebied te liggen met de hoogste windsnelheden.

De vorige zware storm met een uurgemiddelde van windkracht 10 was op 18 januari 2007. In de afgelopen ruim honderd jaar telde ons land 59 zware stormen met op een meetpunt langs de kust een uurgemiddelde windsnelheid van minstens windkracht 10.

Jan Visser meldde het onderstaande op zijn site

Dat was hem dan: de zwaarste oktoberstorm van de afgelopen decennia! Vanmiddag om 15 uur stond er nergens meer dan windkracht 8 ofwel een stormachtige, naar west geruimde wind. De boosdoener, stormdepressie ‘Christian’, schurkte om 14 uur tegen de kust van Jutland aan met een kerndruk van 967 hPa. De hoogste windsnelheden werden eerder op de middag en tijdens de tweede helft van de ochtend geregistreerd in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Op basis van de voorlopige data waren de vijf toppers Den Helder met 132, IJmuiden 136, Terschelling 141, Vlieland 151 en Lauwersoog 152 km/uur. De gemiddelde windkracht nam, volgens de schaal van Beaufort, langs de noordwestkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied toe tot kracht 10-11 overeenkomend met een zware tot zeer zware storm. Tussen 12:10 en 12:30 uur meldde Vlieland zowaar orkaankracht 12. Het hoogste ‘tienminutengemiddelde’ bedroeg 126 km/uur.
In een reeks vanaf 1911 was het de 59ste grote storm. De komende dagen zal het KNMI, wanneer alle cijfers zijn ‘gewogen’, bepalen welke plaats deze storm zal innemen

Bron KNMI en JanVissersWeer.nl


21 oktober

Windhoos trof omgeving Elshout (Gelderland)

Een windhoos heeft zondagavond 20 oktober 2013 schade aangericht aan een schuur in de Kapelstraat in Elshout. Golfplaten waaiden van het dak en kwamen in tuinen en bomen in de buurt terecht. De brandweer heeft in Elshout de restanten van de golfplaten opgeruimd. De windhoos trok over een deel van Drunen en Elshout. Het is niet bekend of de windhoos nog op andere plaatsen schade heeft veroorzaakt.
Drunen Elshout windhoos
De windhoos nabij Drunen en Elshout

 

schade windhoos
Schade aangericht door de windhoos.

 


02 oktober

September was natte nazomermaand

Tropisch warm was het nog in het begin en ook later in september ontbrak het niet aan rustig nazomerweer. In de eerste helft van de maand viel er wel veel regen waardoor september de natste was in 13 jaar.
Gemiddeld over het land viel 109 mm tegen 78 mm als langjarig gemiddelde (1981-2010). Sinds 2001, toen landelijk 177 mm werd berekend, was september niet zo nat geweest. De meeste regen viel tussen 8 en 10 september. Het weerstation Hupsel in de Achterhoek kreeg in drie dagen 112 mm. De Achterhoek en de westelijke kustprovincies, waar het relatief warme zeewater in het najaar leidt tot verhoogde buienactiviteit, waren de natste gebieden van het land. Lokaal viel hier 175 tot 185 mm neerslag. Maastricht was met 66 mm het minst natte weerstation. Sittard noteerde 69,0 mm neerslag.

De Bilt noteerde een gemiddelde temperatuur van 14,4 graden, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 14,5 graden. Vooral tussen 3 en 6 september was het warm met zomerse temperaturen van meer dan 25 graden en op 5 september op verschillende plaatsen ook tropische waarden boven de 30 graden. In het Limburgse Ell werd op 5 september 32,7 graden gemeten, de landelijk hoogste temperatuur van de maand. Die dag bleef het tot laat in de avond bijzonder warm, waardoor de etmaalgemiddelde temperatuur opmerkelijk hoog was. Het KNMI telde drie zomerse dagen tegen twee normaal in september. Sittard telde ook 3 zomerse dagen waarvan 1 tropisch. 

De zon scheen gemiddeld over het land 147 uur tegen 143 uur normaal. Voor de laatste dagen van de maand waren zonnig met op veel plaatsen in vier dagen tijd ruim 40 uur zon. Het zuiden van het land kreeg de meeste zon, Ell 161 uur. 

Tijdens de heldere nachten aan het einde van de maand kwam het lokaal al tot de eerste vorst aan de grond, dat wil zeggen vorst op 10 cm hoogte. Op het weerstation in Heino kwam de temperatuur vlak boven de grond op drie dagen onder nul, maar de laagste 10 cm temperatuur (-2,5 graden) had de vliegbasis Twenthe.
 


01 september

Zomer was warm, droog en zonnig

Een prima zomer: warmer dan normaal, zonnig en landelijk gemiddeld droog.In elk van de drie zomermaanden, juni, juli en augustus viel minder regen dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land circa 135 mm tegen 225 mm normaal (tijdvak 1981-2010). Soms bleef het lange tijd droog, zodat het landelijk neerslagtekort in de loop van de zomer met name in juli en augustus op de meeste dagen toenam. Het neerslagtekort is in augustus opgelopen tot circa 180 mm terwijl het verschil tussen neerslag en verdamping in deze tijd normaal 110 mm bedraagt.
Zoals gebruikelijk in de zomer vielen er soms lokaal ook grote hoeveelheden in korte tijd. De zomer telde vier dagen met zware buien (op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer). Dat is minder dan het normale aantal van zes dagen met zware regen. De meeste regen viel op 20 juni toen in het Drentse Zweelo 90 mm werd opgevangen. In Sittard viel een magere 148,6 mm neerslag

De gemiddelde zomertemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 17,5 graden tegen 17,0 graden als langjarig gemiddelde. Vooral juli was warm. Deze maand leverde tussen 21 en 27 juli zelfs een landelijk hittegolf op die een week duurde. Een hittegolf is een periode van minsten vijf dagen in De Bilt met 25,0 graden of meer waarvan op minstens drie dagen 30,0 graden of meer is gemeten. Sinds de zomer van 2006 was er in Nederland geen hittegolf meer voorgekomen. In Sittard kwamen we op een zomergemiddelde van 18,5 graden en hadden we 2 hittegolven.

Ook in augustus was het soms zeer warm, waardoor deze maand een gemiddelde temperatuur opleverde van 18,0 graden tegen 17,5 graden normaal. Het weerstation in Arcen noteerde op 2 augustus met 36,9 graden de landelijk hoogste temperatuur van de zomer. Die dag bleef het in het oosten en zuidoosten van het land tot in de late avond uitzonderlijk warm, waardoor het KNMI weerstation van Twenthe een etmaalgemiddelde meldde van 28,6 graden. Dat hoort tot de hoogste waarden van de gemiddelde etmaalgemiddelde temperatuur die ooit in ons land zijn bereikt. In Sittard haalde we op die bewuste dag 35,3 graden en een minimum van 22,6, zodat deze 2 augustus een onwaarschijnlijke hooge etmaalgemiddelde had van 29,0 graden !

De Bilt registreerde deze zomer 24 zomerse dagen tegen 21 normaal en zes tropische dagen tegen vier normaal.  Sittarde sprokkelde 30 zomerse dagen waarvan 8 tropisch waren.

De zon scheen gemiddeld over het land circa 670 uur tegen 608 uur normaal. Daarmee was het een zonnige zomer. Vooral juli en augustus waren zonnig, juni was wat minder zonnig.

Het veelal warme, zonnige en droge weer leverde een groot aantal ADS-dagen (mooi-weerdagen) op. Het KNMI noteerde 27 mooi-weerdagen tegen 20 normaal in de zomer. Dat was voor de zomer het grootste aantal mooi-weerdagen sinds 2006 toen 28 mooi-weerdagen werden geteld.

 

Bron. KNMI